Hjem / Uncategorized / Sådan holder du din kat sikker og sund

Seneste nyt

12 jul
Uncategorized
39 views
0 kommentarer

Sådan holder du din kat sikker og sund

Sådan holder du din kat sikker og sund. Katten er sin egen skabning, er den ikke? Om du tror på det eller ej er op til dig – men med den rette opdragelse kan din kat være den bedste ven en mand kan bede om. Få den gode guide til at opdrage din kat her!

Det er almindeligt antaget, at katte har deres egen personlighed og ikke nødvendigvis plejer deres ejere så meget som hunde gør. I virkeligheden er der ikke den store forskel på katte og hunde, når det kommer til deres personligheder. Begge er sociale dyr, der hurtigt danner et bånd med mennesker. Katte kan være lige så legesyge og kærlige, som hunde kan, så du kan sætte tanken om, at katten er selvstændig, til hvile.

“Hej der killing! Hej der kitty! Hvad laver du? Hvis du ikke passer på, vil jeg bande mit eget navn!”

Denne myte er udbredt og antyder, at katte er uafhængige og usamarbejdsvillige. I virkeligheden er katte og hunde meget ens dyr. Begge er sociale væsner, der let danner tilknytning til mennesker. Din kat kan lige så godt være en hund i forhold til deres niveau af afhængighed af deres ejer. De kan alle hoppe op på dig og give dig kys, de kan endda danse tango! Så det er tid til at lægge denne myte til ro – katte elsker deres ejere lige så meget som hunde gør.

Sådan holder du din kat sikker og sund

Plej din kats sociale behov

Katte var oprindeligt ikke beregnet til at være et flokdyr som hunde. Men over tid, fordi katte har levet med mennesker så længe, har deres genetiske sammensætning ændret sig. Det vil sige, at nutidens katte kan beskrives som sociale dyr. Det er vigtigt for din kats velbefindende, at den kommer godt ud af det med dig og andre dyr. Killinger skal udsættes for menneskelig kontakt fra en meget ung alder for at danne et sundt forhold til mennesker senere i livet. En killing skal forblive i daglig kontakt med mennesker i de næste 12 uger efter fødslen, indtil den er klar til at forlade sin mor.

Det er rigtigt, at katten ikke oprindeligt var et socialt dyr som hunden. Men over tid, på grund af at leve med mennesker, har katte faktisk ændret sig genetisk. Det vil sige, at nutidens katte kan beskrives som sociale væsner. Og det er vigtigt for din kats velbefindende, at den kommer godt ud af det med dig såvel som andre dyr. Killinger skal udsættes for menneskelig kontakt fra en meget ung alder for at få et godt forhold til mennesker senere i livet. Killinger skal forblive i daglig kontakt med mennesker i 12 uger efter at have forladt deres mor, indtil de er klar til at forlade hjemmet.

Ved at socialisere din killing med mennesker, samtidig med at den etablerer kommunikation med andre katte, tager du dig af dens væsentlige behov. Du forstærker denne adfærd gennem hele din kats levetid, og den vil naturligvis fortsætte med at associere sig med dig, ligesom en hund ville gøre.

For at socialisere din killing ordentligt og få den knyttet til dig, skal du give den masser af kærlig interaktion, samtidig med at den udvikler forhold til andre katte. Når du kæler, leger med og træner din kat, tager du dig af dens væsentlige behov – og styrker dermed et bånd mellem dig og din kat, der vil vare hele livet.

Sådan holder du din kat sikker og sund

Træn din kat – den vil gerne

Som ethvert kæledyr skal killingen lære at opføre sig i sit nye miljø. Ved at give et positivt miljø og træne din kat, kan du hjælpe den med at vænne sig til forskellige situationer og mennesker. Selvom det måske er nemmere at træne en hund – fordi katte generelt er mere selvstændige af natur – kan din kat sagtens lære kommandoer. Den kan også lære at sidde, dække og gå på plads. Derudover kan katten forstå signaler for, hvornår den skal hoppe på sofaen, og hvornår den skal hoppe ned.

Den største udfordring er ikke at lade vores overbevisning diktere, hvordan vi handler over for vores kat. Så længe du sørger for et kærligt hjem og begynder at træne din kat, så snart den er født, bliver det lettere både at lære nyt og slippe af med dårlige vaner i fremtiden.

At opdrage en killing er en skøn oplevelse, men det kan være svært at vænne dem til de nye omgivelser. Ved at give positiv forstærkning og træning kan du hjælpe din kat til at blive komfortabel i ethvert nyt miljø. Selvom det er nemmere at træne en hund til at adlyde kommandoer – fordi katte er naturligt mere selvstændige – kan din kat lære at sidde, dække og gå på plads. Den kan endda lære at forstå signaler for, hvornår den skal hoppe op på møbler, og hvornår den skal hoppe ned. Den største udfordring er ofte ikke at give katte den kredit, de fortjener – forudsat at de ved bedre – hvilket forårsager ekstra pres på begge vores forhold.

Sådan holder du din kat sikker og sund

Opdragelse af katten – dos and don’ts

Hunde og katte har meget til fælles, når det kommer til forældreskab. De reagerer begge godt på positiv forstærkning eller belønning for god opførsel. Straf og skældud virker ikke sammen med dem, så et belønnings-straffesystem er den bedste vej at gå. Det eneste resultat af straf er, at katten mistror sin ejer, så vejen frem er at bruge positiv forstærkning med belønninger i form af godbidder eller legetøj. For eksempel, når din kat gør noget godt, giver du den en belønning som et legetøj eller et stykke mad. Når den gør noget frækt, ignorerer du det. Fysisk afstraffelse er åbenbart ikke den bedste måde at håndtere din kat på – for eksempel at få den til at drikke sin egen urin, hvis den har været beskidt. Den rigtige løsning er at give din kat en godbid og ignorere den frække adfærd til næste gang den gør noget godt i sin kattebakke.

Hunde og katte deler mange lignende forældreevner. Ingen af dyrene reagerer godt på at straffe eller skælde ud; i stedet fungerer et positivt forstærkningsbaseret system bedst. Fysisk afstraffelse resulterer kun i mistillid og modvilje mod ejeren, så træning bør fokuseres på at belønne god opførsel med godbidder eller legetøj. For eksempel, når din kat gør noget godt, så giv den en godbid, og når den gør noget dårligt, ignorer det. Dette er den eneste effektive metode til at træne din kat.

Sådan holder du din kat sikker og sund

Klikkertræning

Du kan for eksempel træne din kat med “klikkertræning” – altså ved at lære katten, at et klik med tungen betyder, at der venter en belønning på den anden side, såsom en lækker godbid eller sjovt legetøj.

Når din kat har lært denne adfærd, kan du bruge den i forældreskab. Klik, når din kat gør, hvad du vil, og giv den derefter belønningen med det samme. På den måde vil din kat lære at forbinde den ønskede adfærd med noget godt, og de vil være mere motiverede til at gentage det.

Du kan også bruge en anden specifik lyd eller et andet ord – såsom “dygtig” – til at signalere, at der kommer et klik.

Klikkertræning er en fantastisk måde at lære din kat ny adfærd. Du kan for eksempel træne din kat til at sidde ved at klikke, når den sidder og give den en godbid bagefter. Du kan også bruge klikkertræning til at hjælpe med grundlæggende forældrefærdigheder. Når din kat for eksempel leger pænt, kan du klikke og give den en godbid med det samme bagefter. Dette vil hjælpe din kat til at lære, at den ønskede adfærd er forbundet med noget godt, og den vil være mere motiveret til at gentage adfærden. Du kan også bruge en anden lyd eller et andet ord til at signalere “klik” i stedet for at bruge din tunge.

Sådan holder du din kat sikker og sund

Fordele ved at træne din kat

Der er mange fordele ved at træne din kat. En veltrænet kat er en kooperativ kat. Det bliver nemmere at børste tænder og arrangere pels, administrere piller og planlægge dyrlægebesøg. Og træning kan være sjovt for jer alle! Tværtimod kan du se det som en mulighed for at knytte bånd og tilbringe kvalitetstid sammen. Derudover vil din kat blive underholdt, når den trænes, og så længe din kat ikke keder sig, er der mindre risiko for, at den udvikler adfærdsproblemer. Især indekatte kan have gavn af at blive trænet, da de ofte mangler stimulation af at lege i en have eller boltre sig i naturen.

Der er mange fordele ved at træne din kat. En veltrænet kat er en kooperativ kat. Det bliver meget nemmere at børste tænder og ordne pels, give en pille og gå til dyrlægen. Derudover behøver træning ikke at være en svær opgave for nogen af jer. Tværtimod kan I se det som en fornøjelig tid sammen, der styrker jeres bånd. Samtidig vil din kat blive godt underholdt, når den trænes, og så længe din kat ikke keder sig, er der mindre risiko for, at adfærdsproblemer udvikler sig. Især indekatte kan have gavn af at blive trænet, da de ofte ikke har adgang til en stor have at lege i.

Sådan holder du din kat sikker og sund

Forstå kattens signaler

Der cirkulerer en masse misinformation om katte. En almindelig myte er, at katte er i stand til at passe på sig selv. Dette kan stå i vejen for, at du træner din kat ordentligt. Et andet problem med denne tro er, at katte ofte ikke kommunikerer klart. I stedet for at forstå kattens signaler og reagere derefter, kan man blive fristet til at mishandle eller ignorere katten, fordi de ikke forstår den. Hvis du har en forudfattet opfattelse af, at din kat er asocial, kan det være svært at lægge mærke til, når den forsøger at møde dig og hilse høfligt på dig. Endelig kan det at skulle opbevare alle dine ejendele ét sted gøre det svært for katten at komme tæt nok på til at møde dig.

Der er en god myte derude om, at katte er deres egen chef og ikke vil adlyde os. Et andet problem med denne tro er, at katte ofte bliver misforstået. I stedet for at lære kattens sprog at kende og opfange dens mange signaler, kan vi falde ind i fordommene om, hvordan katten er. Hvis vi har en forudfattet opfattelse af, at katten er asocial, bemærker vi måske ikke dens forsøg på at møde nogen, når vi træder ind ad døren. Hvor hunde altid bliver belønnet med et klap og kæl, når de hilser varmt på os, kan vi blive frustrerede, fordi vi først skal lægge vores tasker væk. Og så er der desværre stor sandsynlighed for, at katten giver op og holder helt op med at møde os.

Din kat er social og har brug for dig. Den reagerer på din adfærd og gør sig umage med at læse dig, ligesom den udsender en masse signaler, så du kan forstå den. Her er fem regler, du skal følge, når du opdrager din kat:

1. Lad din kat vide, at du er der med positiv forstærkning. Giv den, kæl den og tal kærligt til den, når den opfører sig godt.

2. Respekter dens plads. Forsøg ikke at samle det op eller involvere dig selv i dets personlige liv, medmindre det giver dig mulighed for det.

3. Vær tålmodig. Katte tager tid at tilpasse sig nye situationer, så vær forstående, hvis tingene ikke går som planlagt i starten.

4. Tal sagte og langsomt, når du henvender dig til din kat – den forstår måske ikke menneskelig tale i starten, men det vil ændre sig med tiden og ordentlig træning.

5. Forbliv i overensstemmelse med dine handlinger – katteadfærd bestemmes i høj grad af den måde, folk behandler på

Din kat er social af natur og har brug for menneskelig interaktion. Den reagerer på din adfærd og gør en indsats for at forstå dig, ligesom den gør med andre katte. Nedenfor har vi samlet fem regler, der vil hjælpe dig med at opdrage en venlig og social kat.

Sådan holder du din kat sikker og sund

8 huskeregler til opdragelse af katten

Glem myterne om, at katte er drilske – de kan nemt trænes. Faktisk synes katte, at det er sjovt, når de får deres egen vilje. Her er fem tips til at få mest muligt ud af din kat:

1. Beløn ønsket adfærd – Giv din kat godbidder eller legetøj for at opføre sig på en måde, som du ønsker.

2. Ignorer uønsket adfærd – Hvis din kat larmer for meget, klør i møbler eller tisser over det hele, så ignorer det og lad som om du ikke ser eller hører, hvad der sker. Dette vil normalt lære katten, at dårlig opførsel ikke vil få den til, hvad den vil have.

3. Giv gode alternativer – Hvis du vil forhindre din kat i at klatre op på møbler, vil en kradsestolpe hjælpe med at holde dem beskæftiget og væk fra potentielle ulykker. Sørg for, at kattebakken er ren og indbydende, og prøv at købe legetøj, der giver mental stimulering i stedet for blot fysisk (som en legetøjsfisk!).

Glem myterne om, at katte er selvstændige og egensindige. Katte er sociale dyr, som nemt kan trænes. Faktisk synes den, at den er sjov. Her er fem tips til at få din kat til at opføre sig, som du ønsker den skal:

4. Motiver din kat med godbidder eller legetøj.

5. Ignorer uønsket adfærd ved ikke at være opmærksom på den.

6. Giv gode alternativer ved at give din kat det, den har brug for på andre måder.

7. Se din kats signaler og lær dens sprog, så du kan forstå dens intentioner og behov.

8. Hold et positivt forhold til din kat ved at give masser af kærlighed og opmærksomhed

maxidok

wael82
Author: wael82

Skriv et svar