Hjem / Uncategorized / Hvorfor har vi kæledyr?

Seneste nyt

15 jul
Uncategorized
54 views
0 kommentarer

Hvorfor har vi kæledyr?

Hvorfor har vi kæledyr? Kæledyr er et populært valg, og især under coronakrisen er interessen for hunde, katte og andre kæledyr steget markant. Faktisk viser tal fra Dyrenes Beskyttelse, at næsten halvdelen af alle danske husstande holder et eller flere kæledyr, og det er der mange årsager til.

Undersøgelser viser, at udover at være generelt gladere ved at bruge tid sammen med et kæledyr, da det både skaber tryghed og komfort, så styrker kæledyr også ens sociale relationer. Og udover at kæledyr har en gavnlig effekt på dit humør og mentale sundhed, viser en række undersøgelser faktisk også, at kæledyr gavner dit generelle helbred og beskytter mod en lang række alvorlige sygdomme. Endelig har forskning vist, at kæledyr ikke kun giver selskab, men at de kan bruges terapeutisk – for eksempel ved at hjælpe med at forbedre livskvaliteten og mental sundhed hos ældre personer, dem med demens eller dem, der har psykiske handicap.

Hvorfor har vi kæledyr?

Gode grunde til at anskaffe sig kæledyr

At have en hund kan give dig masser af god, sund motion. Ifølge en undersøgelse fra University of Minnesota går hundeejere typisk i gennemsnit 300 minutter hver uge, mens resten af befolkningen i gennemsnit går 168 minutter hver uge. Træning bidrager ikke kun til dit fysiske velvære, men det har også mentale sundhedsmæssige fordele og kan hjælpe med at reducere stressniveauet. At tage en rask gåtur i frisk luft er også fantastisk for dit hjerte, kredsløb og det generelle helbred – både for dig og din hund!

Gode grunde til at anskaffe sig kæledyr: 

Dyr reducerer stress 

Undersøgelser har vist, at dyr har en beroligende og afstressende effekt på kroppen. Bare det at være i samme rum som dit kæledyr, kæle med det eller blot se på det reducerer stresshormonet kortisol i kroppen. Derudover frigives en lang række forskellige neurotransmittere i hjernen, der skaber fysisk og psykisk velvære. Det gælder blandt andet dopamin, der virker smertelindrende, samt oxytocin – også kaldet kærlighedshormonet – som sænker blodtryk, puls og mængden af stresshormoner i kroppen og giver en god nattesøvn. Hormonet er også med til at stabilisere humør og give en følelse af lykke og sammenhold.

Forskning viser, at det at have et kæledyr kan have en positiv effekt på dit mentale helbred, især i tilfælde af depression. Dette skyldes, at kæledyr er med til at skabe en fast rutine, som kan gøre hverdagen mere positiv og meningsfuld. Derudover giver samvær med dyr dig en følelse af selvtillid og kompetence, som kan være gavnlig for dit mentale velbefindende.

Dyr reducerer stress 

Kæledyr frastøder demens 

Regelmæssig kontakt med dyr har vist sig at have en positiv effekt på ældre mennesker med demens og Alzheimers sygdom. Det skyldes blandt andet, at ældre mennesker, der har kæledyr, er mere sociale, mere nærværende og opnår bedre resultater af enhver behandling.

Kæledyr frastøder demens 

Dyr reducerer ensomhed 

Kæledyr kan give mange fordele, herunder den følelse af tryghed og livsglæde, som de giver, samt at reducere følelsen af ensomhed og isolation. Derudover kan hunde være med til at øge den sociale kontakt ved at følge deres ejere på gåture og give mulighed for samtale med andre hundeejere, fx gennem hundetræningsgrupper.

Dyr reducerer ensomhed 

Dyr arbejder for at forlænge livet 

En hund kan være en god måde at forlænge dit liv på. Ifølge forskellige undersøgelser er det for eksempel den øgede sociale kontakt, som en hund bringer ind i livet for dem, der kan føle sig ensomme og ensomme. Den øgede livskvalitet har en positiv effekt på det fysiske helbred, ligesom der er noget, der tyder på, at ældre, der har hund, er mindre syge, tager mindre medicin og går sjældnere til lægen end ældre, der ikke har hund.

Dyr arbejder for at forlænge livet 

Hvordan man er kæledyr og aura 

Under coronakrisen er kæledyrene for alvor kommet til deres ret, og meget tyder på, at de spiller en vigtig rolle i at tackle kriser og ensomhed.

En undersøgelse foretaget af dyreforsikringsselskabet Agris viser, at hele 98,1 % af de danske borgere oplever, at deres kæledyr har hjulpet dem igennem lukningen og haft en positiv effekt på både deres psykiske og fysiske helbred.

61 % svarer, at deres kæledyr har hjulpet dem med at få deres daglige motion. 56 %, at deres dyr har en positiv indvirkning på mental sundhed, og 57 % siger, at kæledyret er med til at opretholde daglige rutiner.

62 % har følt sig opmuntret og 48 % har følt, at deres kæledyr gav dem tryghed. Hele 64 % svarer, at deres kæledyr har fået dem til at grine, mens 42 % svarer, at de har fået fokus i hverdagen af at skulle passe deres kæledyr.

Hvordan man er kæledyr og aura 

Anvendes kæledyr som terapi? 

En nylig undersøgelse fra Aarhus Universitet har vist, at hundebesøg har en positiv effekt på ældre og demente menneskers mentale sundhed og livskvalitet. Dette er et vigtigt supplement til at hjælpe udsatte mennesker og er særligt gavnligt for patienter med psykiatriske diagnoser. I Danmark er implementeringen af besøgshunde på plejehjem steget markant de seneste år, og nu har Trygfonden oprettet en ordning, som plejecentre og hundeejere landet over kan tilmelde sig. I USA er der positive erfaringer med brug af miniheste som terapidyr på plejecentre, samt servicehunde til f.eks. krigsveteraner.

Anvendes kæledyr som terapi? 

Ranking af danskernes yndlingskæledyr 

I Amerika er hunde det mest populære kæledyr. De udgør 23 % af alle de dyr, der ejes her i landet. Katte kommer på andenpladsen med 21 % af alle amerikanske dyr, efterfulgt af kaniner på 5 %. Fisk udgør 4 %, heste 2 % og krybdyr 2 %. Andre former for dyr tegner sig for de resterende 18% af amerikanske kæledyr.

Ranking af danskernes yndlingskæledyr 

Sådan bliver du venner med dyr 

Hvis du elsker dyr, men ikke har ressourcerne til at eje et kæledyr, er der en række muligheder tilgængelige for dig. Du kan fx besøge dyreinternater, hvor hunde, katte, kaniner osv. er opstaldet og få lidt kærlighed. Du kan også blive frivillig hjælper på et internat for dyr. En anden mulighed er at blive hundelufter – en der hjælper med at lufte hunde ud hver dag i deres hverdag.

Sådan bliver du venner med dyr 

slutningen af artiklen 

Hvorfor har vi kæledyr? Vi elsker dem, de gør os glade, og de giver os kammeratskab. Kæledyr er en del af familien, og vi værdsætter dem lige så meget som ethvert andet medlem. Tak fordi du læste med, og jeg håber du nød denne artikel.

Vi elsker vores kæledyr af så mange grunde. De giver os kammeratskab, betingelsesløs kærlighed og timevis af underholdning. Men hvorfor har vi dem i første omgang?

Der er en række teorier derude, men den mest sandsynlige forklaring er, at vi ser kæledyr som en forlængelse af vores familie. De får os til at føle os elsket og nødvendige, og de giver os en følelse af formål. Til gengæld tager vi os af dem og giver dem al den kærlighed og opmærksomhed, de har brug for.

Har du et kæledyr? Hvorfor tror du, du besluttede dig for at få en? Vi vil meget gerne høre dine historier i kommentarerne nedenfor!

maxidog

wael82
Author: wael82

Skriv et svar