Hjem / Uncategorized / fugle er ven eller fjende i danske byer

Seneste nyt

13 jul
Uncategorized
55 views
0 kommentarer

fugle er ven eller fjende i danske byer

fugle er ven eller fjende i danske byer. Det tætte forhold mellem fugle og mennesker kan nogle gange give problemer i byerne. Især husskadedyr som måger, kakerlakker og krager kan være til gene. Lær hvorfor disse fugle er problematiske, og find løsninger på problemerne.

Fra starten af foråret får Naturstyrelsen dagligt flere henvendelser fra både almindelige borgere og ejendomsadministratorer vedrørende fugle i byen. Henvendelsen vedrører fire specifikke fuglearter: Måger, husskadedyr, krager og skaller.

Forespørgsler går forskelligt for alle. Nogle mennesker tror, de larmer. Andre tror, der er onde fugle, der spiser de søde fugle, siger vildtkonsulent Sven Norup, fra Naturstyrelsen. Atter andre oplever, at de bliver angrebet af fugle, når de kommer for tæt på. Der er flere forskellige løsninger på problemerne, men en anbefales bestemt igen i rådgivning – at lære at leve med det.

Naturstyrelsen får fra forårets begyndelse dagligt flere henvendelser fra både almindelige borgere og ejendomsadministratorer vedrørende fugle i byen. Henvendelsen vedrører fire specifikke fuglearter: Måger, husskadedyr, krager og skaller.

Forespørgsler forløber forskelligt for alle. Nogle mennesker tror, de larmer. Nogle tror, at der er onde fugle, der spiser de søde fugle, siger vildtkonsulent Sven Norup, hos Naturstyrelsen.

Andre oplever, at de bliver angrebet af fugle, når de kommer for tæt på. Der er flere forskellige løsninger på problemerne – men man går helt sikkert igen i rådgivning.

– Jeg tager alle henvendelser lige alvorligt. Folk ringer, fordi de har et problem. Ganske ofte kan jeg dog oplyse dem, at de ikke har et problem – de skal lære at leve med det, forklarer Sven Norup.

fugle er ven eller fjende i danske byer

Hvad er de onde fugle?

En af de almindelige klager, Sven Norup modtager, handler om, at store fugle spiser mindre fugle og deres unger. Det gælder især fugleskader, som har en glubende appetit på småfugle som solsikkeunger.

– Det er så meget menneskeligt og dansk en egenskab, at vi ikke kan lide, at de store slår de små. De menneskelige relationer, vi kan have til hinanden, overfører vi til dyrenes verden. Og det er en rockverden derude, hvor de store spiser de små, siger han.

fugle er ven eller fjende i danske byer

Hvorfor æder store fugle små fugle

Selvom formålet med at installere en fuglefoder er at skaffe mad til fuglene, er det ikke meningen at forhindre andre fugle i at beskadige dit hus. Som med alt i naturen har fødekæden sin egen funktion og logik.

– Der er mening med galskab. Hvis alle disse solsorte, der blev født, ikke blev spist, ville det være katastrofalt. Sådan hænger naturen sammen, og derfor har solsorten mange unger: Den er afsat til dem, der lever af solsorten, forklarer Sven Norup.

Der er mange husskader i byerne, fordi byen rummer alt, hvad en husskade kan lide og har brug for – ting som ledninger og plastik. For eksempel er der lige så mange husskader i og omkring København, som der er føde- og redemuligheder for fugle. Det afgør, hvor mange fuglearter der findes, forklarer vildtkonsulent Peter Christensen.

fugle er ven eller fjende i danske byer

Hvad er grunden til at måger og krager angriber mennesker?

Folk spørger ofte Naturstyrelsen om fugle, der har angrebet dem. Det kan være måger og krager, som er kendt for deres direkte angreb mod mennesker. Forklaringen på disse fugles adfærd er ret enkel – de tager sig af deres unger.

I den periode, hvor måger har unger, der skal på jorden, vil de ofte lave et ‘sham’-angreb, hvis du nærmer dig .

fugle er ven eller fjende i danske byer

Vær ikke bange for fugleangreb, hvis angrebet sker

Selvom hensigten er at skræmme, er der virkelig ikke noget at være bange for, i hvert fald ikke hvis man er menneske.

– Den gennemsnitlige mågevægt er 1 kilo. De fleste danskere vejer i gennemsnit 60-80 kilo. Der er ingen tvivl om magtbalancen. Hvis det kom til kamp, så ville mennesket vinde, siger vildtkonsulenten.

Alligevel har de borgere, der ringer ind, når de har været udsat for en falsk forskrækkelse, ofte en lidt irrationel tilgang til oplevelsen.

– Folk har en tendens til at tænke på Hitchcocks klassiker “The Birds”, når de hører om den slags hændelser. De ser det som et barn og forbinder fugle med ondskab, men fugle er ikke onde. Det er noget, mennesker som race står for, fastslår Sven Norup.

Selvom hensigten er at skræmme, er der virkelig ikke noget at være bange for.

fugle er ven eller fjende i danske byer
Grunden til, at mange fugle, der larmer, brokker sig

Folk klager ofte over fugle, der kvidrer og fløjter om foråret. Og hvis der er store flokke til stede, kan det virkelig være forstyrrende. Det gælder især kronvildt, som lever i store kolonier, og måger, som er begyndt at bygge rede på tagene inde i byen.

Måger opfattes ofte som et voksende problem, fordi de har været kendt for at yngle på byens flade tage. Der er ro i sindet, der aldrig behøver at bekymre sig om, at folk eller ræve stjæler deres æg. De er dermed rykket tættere på folk, forklarer Sven Norup. Han har modtaget flere henvendelser om fuglealarmer for nylig.

– Måger begynder at snakke tidligt om morgenen, og nogle mennesker synes, at denne støj er irriterende, fordi de gerne vil sove længe, siger han.

fugle er ven eller fjende i danske byer

Driver en robotplæneklipper mågerne væk?

I forhold til måger er den bedste løsning at forhindre dem i at yngle ved at skabe uro i området, hvor de skal bygge deres rede. Dette kan gøres ved at installere en robotplæneklipper, der ikke har en plæneklipper på – den bevæger sig konstant i uforudsigelige retninger. Det kan mågerne ikke lide, slutter Sven Norup.

Det er især sølvmågen, der har stor indflydelse på bestandene, fordi de lever i nærheden af vand. Selvom bestanden har været stabil siden 1970’erne, er der klart flere måger i København i dag end tidligere, fordi mågen har ændret yngleplads – flytter væk fra små øer og ind på byens tage.

maxi dog

wael82
Author: wael82

Skriv et svar